Арести, яйца, лют спрей, хиляди граждани и сблъсъци пред парламента

0
0

„Великото народно въстание“ пред парламента продължава с ескалация на напрежението. Полицаите преместиха бусовете си пред протестиращите, за да използват колите като щит срещу тълпата. Хората хвърлят имитации на банкноти от по 500 евро и яйца с викове „Оставка!“ и „Мутри, вън!“. Полицията вече използва лют спрей срещу гражданите.

 

 

Първият арест беше факт на източния ъгъл на Народното събрание, до президентството, около 8,00 ч. Там мъж по бяла риза и черен панталон с черно елече бе свален на земята и му бяха сожени белезници, защото опита да премине кордона на полицията. По тротоарите е непроходимо заради хлъзгавите от яйца плочки и репортерите и полицаите трудно пазят равновесие.

Ето и хронология на събитията до момента:

Към 10.15 отново избухна сблъсък краай полицейския кордон. Протестиращи отново клатят микробус на МВР. Полицаи пръскат със спрей. Протестиращи хвърлят вода по тях. От лютивия спрей пострадаха и журналисти. На мястото е ген. Шивиков, част от протеста.  

Румен Радев се прибира обратно в президентството – все така пеш, сред хората. 

Към 9.45 на площада е спокойно. Хората се увеличиха още. Тромби, свирки, знамена и плакати оцветяват протеста. От време на време се чуват оратори по уредба: „Вън!, тези хора нямат легитимност, изгубиха доверието на народа“. Звучи и песента „Боят настана!“. Вътре в парламента председателите на групи държат речи.  

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

„Мутри вън!“, „Оставка!“ са възгласите на протестиращите. Вътре в сградата на парламента в 9.20 своето слово започна Румен Радев. Залата се изпразни в значителна степен, ГЕРБ и техни колеги напуснаха. Само БСП и ДПС са вътре.

Има физически сблъсъци между протестиращи от първите редици и близкия полицейски кордон. Мятат се знамена, вижда се да летят и стърчат предмети. Забелязат се младежи с качулки. Напреженито се мени с различни интензивност. Всичко това се случва около 9.10.

Почти веднага след това обаче част от протестиращите започнаха нов щурм на сградата на парламента. Полицаите са много, мъчат се да ги спрат. Засега успяват. 

В 9 часа нещата пред сградата са спокойни, а вътре в нея са събрани депутатите. Изчакват старта на заседанието. Регистрирани са над 210 народни представители. Те с интерес разглеждат новата зала на ремонтирания бивш Партиен дом.

„Вече няма никакво значение какво казва Борисов“, заяви държавният глава Румен Радев, излизайки от сградата на президентството на път към Народното събрание, където ще държи реч на старта на есенната сесия. Той и вицето Илияна Йотова вървят пеш сред множеството. „Прииждат още хора по „Хемус“ и „Тракия““, заяви пък в 8.45 пред bTV Арман Бабикян, един от лидерите на протеста. 

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Към 8.30 се вижда, че протестиращите са около 3-4 000. Напрежението спадна. Хората са пръснати на различни места из т.нар. Триъгълник на властта. Личи, че огромното мнозинство иска да протестира мирно. Репортерът на „Сега“ предаде, че членовете на „Възраждане“ съзнателно блъскат хората от протеста, търсейки провокация.

Опитът за атака на полицейския кордон и бутането на автомомили на МВР продължава и към 8.25. Жандармерията навлезе сред множеството в стремеж да отцепи автомобилите и успя. Хората започнаха да сядат по паветата. Отново личат символите на партия „Възраждане“ при част от протестиращите там. Иначе мнозинството от хората не участва в тези горещи събития.  

Напрежението около колите  и буса продължава и петнадесетина минути по-късно. На мястото бе забелязан и отец Дионисий. Всъщност, това бе неуспешен опит за пробив на полицейския кордон. Служителите на МВР пазят сградата на парламента.

В 8 часа летят яйца и ябълки по полицията, а част от демонстрантите клатят полицейска кола и бус. На мястото на  напрежението се забелязват хора с партийните знаци на „Възраждане“. Полицията прати нови сили там. Факт е първият арестант.

Към 7.45 часа пред сградата на бившия Партиен дом вече има доста хора и полиция. Чуват се силни скандирания, ексцесии няма. В сградата влязоха някои от депутатите на опозицията. Сред протестното множество личат доста хора от провинцията.

  • общество
  • арест
  • протест
  • оставка

    Общество – Източник: 24novini.bg

    Коментирай

    Your email address will not be published.