/Видео/ Небивал интерес от страна на световни медии към празника Свети Харалампий в Благоевград…

0
0

Празникът Свети Харалампий в Благоевград , на който се освещава меда стана обект на световни медии. Днес в храм „Въведение Богородично“ освен стотиците благоевградчани дошли да осветят бурканите си с мед в Благоевград бяха представители и на  медии от най-известните научно популярни канали. Освещаването на меда е уникална традиция, която се прави само в България, ето защо интересът към това нещо е толкова голям.
Медът е използван като храна още от пещерните хора. Пчели са отглеждани в древния Египет преди повече от 6000 години. Още тогава е установено, че освен хранителни качества медът притежава и ценни лечебни свойства. В египетски папирус отпреди 3500 години, медът се препоръчва за лечение на бъбречни, чернодробни и стомашно-чревни заболявания. Още нещо медът е наричан храна на боговете.
Според традицията на маси под формата на кръст бяха подредени хиляди буркани с мед с имената на семействата, които са ги донесли. След светата литургия бяха запалени свещите на меда.

Според народната традиция празникът е известен и като „Чумин ден”.

На този ден всяка домакиня изпича обреден хляб „колак” и три малки кравайчета и заедно с паничка мед ги носи в черквата да бъдат осветени.
В къщи намазват обредните хлябове с меда, прекадяват ги, разчупват ги на късове и разнасят на три къщи за здраве на „леля” (чумата). Едно от медените кравайчета хвърлят на покрива на къщата за чумата, второто дават на домашните животни, а третото изяждат децата.
С осветения мед мажат челата на децата, за да не боледуват. От него запазват за лек през цялата година.
Според народното вярване чумата се е родила на зимния Атанасовден и започнала да мори хората по земята, докато св. Харалампий не успял да я залови и окове в девет вериги.
На този ден не се работи, за да не се разсърди светецът и да освободи болестта.


Коментирай

Your email address will not be published.