Деца продават играчките си заради болен съученик

0
0

Вчера цяла България отбеляза Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, тържества имаше в градове и села. Голяма част от хората си припомниха делото на светите братя Кирил и Методий и техните последователи. Именно в този ден две деца са избрали да продават играчките си на минувачи, за да спечелят пари за болно дете от тяхното училище.  

Случката се разиграва в Самоков, а майката на едно от децата публикува снимка в социалната мрежа,

споделяйки и собствената си изненада, тъй като инициативата е изцяло тяхна. 

Като импровизирана маса двете момчета използват кашон, на който са залепили надпис

„Събираме парички за Емо от нашето училище, продавайки нашите играчки. Благодарим за отделеното внимание!“. 

За около 3 часа децата успяли да продадат всички изложени играчки и да спечелят 65 лева, както и уважението на редица възрастни. 

Сумата не е голяма и няма да помогне значително на Емо да се оправи, но показва, че българските деца имат възпитание и култура да помагат на хората в нужда. А примерът им може да бъде заразителен и привличайки вниманието към проблема, повече хора да се включат. 

През март ви показахме и друг подобен пример – на деца в столично училище, които продаваха изработени от тях неща, за да съберат пари за инвалидна рампа в училище за своя съученичка. 

Остава въпросът, който задават и редица потребители в социалната мрежа – къде е държавата и защо не помага на болното дете, защо са принудени останалите деца да продават играчките си, за да „купят“ здраве за съученика си? 

Въпроси, които остават без отговор. 

{cbrelatedarticle count=“2″ /} 

А в навечерието на Деня на детето – 1 юни майките на деца с увреждания подготвят нов протест, чието послание е „Да спасим децата от системата!“. Исканията им са за  равнопоставеност в подкрепата на всички деца в държавата. 

С жеста си децата от Самоков показаха, че за да помогнеш или промениш ситуацията са нужни действията – дали ще продадеш играчките, ще излезеш на протест или ще напуснеш държавата – всеки избира сам пътя си, но търси начин, нещо, което много българи забравят. 

  • общество
  • деца
  • болно дете

    Общество – Източник: 24novini.bg

    Коментирай

    Your email address will not be published.