Едва по 300 лв. ще дават на дете без градина. Но не на всяко

0
0

По максимум 300 лв. месечно ще могат да получават родителите, чиито деца не са приети в детска градина. Компенсацията ще се дава от 3-годишна възраст нагоре, т.е. и за 4, 5 и 6-годишните.

 

 

Освен това няма да е безусловна – тепърва в подзаконови актове ще се запишат условията,

при които тя ще се получава, като най-вероятно един от критериите ще е детето да посещава частна детска градина.

Това съобщи за „Сега“ образователният министър Красимир Вълчев по повод промените в закона за предучилищното и училищното образование, приети вчера на второ четене в просветна комисия.

Първоначалната идея на управляващите бе пари да се дават деца над 4-годишна възраст. По предложение на депутати от ГЕРБ обаче вчера – 3-ти септември т.г. – е било прието компенсация да се изплаща и за 3-годишните.

„Тази подкрепа не е социална, а е насочена към даването на образователни възможности на всяко дете.

Тя ще се предоставя на деца от 3-годишна възраст до осигуряване на място в детска градина“, е написала във фейсбук профила си шефът на просветната комисия Милена Дамянова. От него става ясно, че депутатите са дали срок от 3 месеца на министерството на образованието да изработи конкретен механизъм за тази подкрепа с участието на социалните партньори, общините, учители, директори, родители и министерството на финансите. Oчаква се първият дебат за уточняване на детайлите да бъде под домакинството на комисията.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Според приетото предложение на депутатите от ГЕРБ

месечният размер на средствата за всяко дете ще се определя със заповед на министъра на образованието

и няма да може да надвишава месечният размер на средствата от държавния бюджет за издръжка на дете в предучилищна възраст. За децата на 5-6 годишна възраст той е около 3600-3700 лв. на година, а за 3 и 4-годишните – около 3400 лв. на година. Месечно това означава по около 300 лв. за неприето дете. „Това обаче е максималната сума“, уточнява просветният министър. По думите му условията и редът за предоставяне на средствата ще се определят с акт на МС, като сред тях ще са – детето да е кандидатствало в общинска детска градина и да не е прието там, както и да посещава частна детска градина.

За да се осъществи мярката, която би следвало да стартира от 2021 г., ще са нужни под 10 млн.лв., изчислява просветният министър.

  • общество
  • деца
  • детска градина

    Общество – Източник: 24novini.bg

    Коментирай

    Your email address will not be published.