КОЙ предложи болничните да не се плащат: скандалът в ГЕРБ и патриотите (видео)

0
0

Управляващите ще ревизират решението си да не се изплаща първия ден на болничния и то няма да важи за родителите, ползващи болнични за гледане на болно дете, както и за хората, претърпели трудова злополука.

Това обяви в Народното събрание председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова в петък по-късно през деня.

Скандалът се оформи по-рано в последния работен ден след като двете политически сили – ГЕРБ и „Обединени патриоти“ – си прехвърляха топката през медиите и в кулоарите на парламента кой е направил скандалното предложение болничните да не се плащат.

Стоянова твърдеше, че мярката е само една от всички, които трябва да спрат фалшивите болнични. По думите й, броят на дните в болнични се е увеличил повече от два пъти и към момента държавата изплаща 638 милиона лева за болнични, което е два пъти-три пъти повече от преди пет години.

Менда Стоянова каза още, че предложението да не се плаща първият ден от болничния, е на патриотите,

а ГЕРБ са се съгласили в името на стабилността на коалицията, макар предложението да не е безспорно.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

От „Обединени патриоти“ отрекоха обаче предложението да е тяхно.

В кулоарите на парламента секретарят на парламентарната група Юлиан Ангелов, заяви, че предложението е на финансовия министър Владислав Горанов.

Ангелов каза още, че трябва да се обяснява този, който го е предложил. По думите му, неговата партия е автор на предложението за увеличаването на минималната пенсия, но не и на мярка, която не е в интерес на хората.

Той не изключи и възможността предложението на ГЕРБ да отпадне.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Министърът на финансите Владислав

Горанов заяви обаче, че въпросът кой е направил предложението е „безсмислен, защото това е просто технология“.

„Предложението първият ден от болничните да не се плаща е на управляващата коалиция и е в пакет. Оттам нататък всичко друго е технология и опит за създаване на напрежение в коалицията. След вчерашната дискусия напрежение в коалицията няма“, каза той пред журналистите в Народното събрание. 

Горанов допълни, че „и Менда Стоянова, и Юлиан Ангелов коментират грешно пакета от предложения, които в четвъртък са анонсирани“.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

 

От ДПС категорично заявиха, че не са съгласни с въвеждането на неплатен първи ден от болничния.

Депутатът Ерол Мехмед, член на социалната парламентарна комисия, заподозря в това скрит начин да се повишат месечните осигурителни вноски.

В декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова призова хората, които работят „да не приемат мълчаливо предложението.“

„Призовавам всички работещи да не приемат мълчаливо, да не се примиряват с това действие на коалиционния съвет и на правителството, като имат нашата парламентарна и политическа подкрепа в защита на техните основни права“, заяви соцлидерката. 

Против се обяви във видео-обръщение във Фейсбук и Мая Манолова, според която всички дни от болничните трабва да се плащат от държавата, а не първите три от бизнеса, както е в момента. Тя припомни, че поемането на първите дни от работодателя е било антикризисна мярка от преди години, основанието за която отдавна е отпаднало, но тежестта за бизнеса е останала.

 

 • политика
 • скандал
 • ГЕРБ
 • патриоти
 • болнични
 • видео

  Политика – Източник: 24novini.bg

  Коментирай

  Your email address will not be published.