Македонският научен институт поставя осем искания пред правителството за поканата за членство на Северна Македония в ЕС!

0
0

Македонският научен институт поставя осем искания пред българското правителство във връзка с предстоящата  Това съобщи на пресконференция в БТА в София председателят на института доц. д-р Александър Гребенаров.

От Института настояват страната ни да постави пред правителството в Скопие следните задължителни условия:

–         да се признаят българските корени на мнозинството от населението в историко-географската област Македония;

–          да се осъдят политическите убийства и репресии срещу българите, извършени след 1944 г.;

–         да се променят учебниците и помагалата, в които историческата истина за българите в Македония е подменена; да се отстранят надписите върху паметници, музейни експонати и други с антибългарско съдържание;

–         да се преосмислят националните празници, насочени срещу българската държава;

–         да се преустанови езикът на омразата към българите в медиите;

–         да се признае, че официалният език според Конституцията на Северна Македония е формиран на основата на български говори

–         да се предоставят граждански и политически права на българите, които са еднакви с правата на другите етноси в страната.

Доц. д-р Георги Николов, зам.-председател на института подчерта, че българските корени в историко-географската област Македония са признати не само от българските, но и от редица европейски учени. „В Северна Македония много разчитат на това, че няколко поколения са възпитавани в македонистки дух“, коментира доц. Николов, с което защити и  потребността от промени на написаното в сегашните учебници. Защото,  „обикновеният човек е манипулиран не само чрез медиите, но и с учебния материал, който оставя трайна следа в съзнанието на човека, а в македонските учебници има големи недомислия – или се „краде“ българска история, като се представя за основа на македонската, или се премълчават и подменят факти“, каза още доц. Николов.

Очаква се още тази седмица правителството да формира официална позиция преди срещата на върха на ЕС по-късно през октомври, която ще обсъди европейската интеграция на Северна Македония.

На 17-и октомври Европейският съюз вероятно ще даде дата за начало на преговори за присъединяване на Скопие.

Коментирай

Your email address will not be published.