МВР за полицейския произвол: Перфектна работа на полицаите

0
0

Президентът Румен Радев проведе вчера работна среща с главния секретар на МВР Ивайло Иванов и председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ Димитър Георгиев.

Срещата беше заради проявите на насилие по време на протестите.

От срещата остана горчивият вкус от отговорите на Ивайло Иванов, който и за миг не намери нищо нередно в насилието на жандармерията срещу мирно ротестиращи младежи, жени и възрастни хора.

Ето част от отговорите на Иванов:

„Живеем в правова държава в ЕС, а полицаите трябва да ги е страх да си свършат работата ли?“

„Не казвам, че всички служители са идеални. Знам, че той 12 часа е на крак и са го били с българското знаме или с железните тръби. Може някой да си е превишил правомощията и, ако установим такъв случай, ще си понесе наказанието„, допълни той.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Действията на полицията при размириците и разчистването на блокадите Иванов определи като

„перфектно планирана и изпълнена операция с минимални щети“.

„Можеше да има кръв. Но мисля, че полицаите със своите действия избегнаха това. Ако има конкретен сигнал за някого, ще се извърши проверка и съответните полицаи ще си понесат последствията“, ангажира се главсекът на МВР.

По повод журналистите той каза: „Ако някой метне по мен бомба и след това извади журналистическа карта – да, ще бъде задържан.“

За използваните от полицаите средства той изтъкна, че служителите на реда имали право да употребяват лютив спрей, а протестиращите имали CS газ. Нервнопаралитичен газ не бил употребяван от МВР. „Използвали сме минимална сила, защото уважаваме правото на протест“, заяви той.

Радев коментира, че Иванов не е разбрал въпросите му. „Не говоря за работата на редовите полицаи. Но действията на полицията е изключителна важна в такава ситуация за запазването на демокрацията и гражданския мир и образа на България в чужбина.

От това зависят инвестиции, икономика, дали хората ще имат смелост утре да излязат, да настояват за своите граждански права. Еднакво съм загрижен и за полицаите, и за протестиращите. Въпросът е защо се допусна до там да има насилие“, каза държавният глава. И попита защо МВР не е идентифицирало лицата, които са провокирали насилието.

„На 2 септември всичко се промени, защото всяка вечер преди това се призоваваше протестът да се накървави. Ако направим филтровъчни пунктове – КПП-та, тогава моментално почват да ни обвиняват, че ограничаваме движението на гражданите. Имаше хора, които носеха големи пиратки, обвити с допълнителна смес – ами, това е самоделно взривно устройство. Ако ние ги знаехме предварително тези хора, нямаше да ги допуснем“, отвърна Иванов.

 • общество
 • политика
 • румен радев
 • МВР
 • протести

  Общество – Източник: 24novini.bg

  Коментирай

  Your email address will not be published.