Приличаме си с делфините още повече, отколкото се смяташе

0
0

Делфините имат повече прилики с хората и маймуните, отколкото се смяташе досега, съобщи „Мейлонлайн“, като цитира резултати от изследване. Психолози от университета на Хъл са изследвали 134 делфина в продължение на близо десетилетие, предава БТА.

Учените установили, че също като приматите, делфините проявяват любопитство, социални са и се отличават със смесица от „екстровертност и сговорчивост“.

Проучването е започнало през 2012 г. и резултатите му са публикувани сега в изданието „Списание по сравнителна психология“.

„Делфините също като приматите са интелигентни и социални“, каза д-р Блейк Мортън, психолог в университета на Хъл.

Макар да са се адаптирали към живот във водата и последният им общ предшественик с приматите да е живял преди 95 милиона години, афалите наподобяват видовете примати по „няколко поведенчески и когнитивни черти“.

И шимпанзетата, и делфините живеят в динамични общности, които се събират или разделят по няколко пъти на ден в зависимост от дейността, имат сравнително големи мозъци. Според петфакторния модел за личността, подобно на хората, и при делфините поведението се отличава с пет фактора – отвореност към опита, насоченост към другите, екстровертност, невротизъм и съзнателност.

Изследваните делфини – 56 мъжки и 78 женски екземпляра, са били наблюдавани във водите на Мексико, Франция, САЩ, Нидерландия, Швеция, Бахамските острови, Каймановите острови и Кюрасао.

Любопитно – Източник: fakti.bg

Коментирай

Your email address will not be published.