Проф. Камен Плочев: Пазете се от опасния вирус „Зика”. 50-60% от хората не разбират, че са ухапани от кърлеж

0
0

Проф. д-р Камен Плочев, ръководител на Първа клиника по инфекциозни болести във ВМА, предупреди, че опасният вирус „Зика“, който се разпространява от комари, опасно обикаля планетата.

Летни вируси, чревни инфекции, ухапвания от насекоми, топлинен удар – лятото е в разгара си, а с него и опасността да провалим почивката си, ако не знаем как да се пазим от всичко изброено. Географията на заболяванията, причинени от насекоми, се променя. „Използвайте препарати, които отблъскват насекомите, така наречените репеленти“, казва професорът. 

Според него насекомите са много опасни през лятото, като най-много трябва да се пазим от кърлежите и комарите. Той допълни, че между 50 и 60% от хората, които идват на преглед във ВМА, не разбират, че са били ухапани от кърлеж. „Освен лаймската болест кърлежите предават и още пет вида болести, затова е добре да се изследваме, когато разберем, че сме били ухапани“, посочи д-р Плочев и апелира хората да спазват по-голяма лична хигиена, за да се избегнат летни инфекции. 

Всичко е опасно, щом премине границата на биологичната толерантност. „Диарията например не е враг на организма, а естествен, елиминиращ отровите, бактериите и вирусите, физиологичен акт, но до определени граници. Хората трябва да знаят коя е тази граница и това е, когато почувстват жажда – тогава вече трябва да отидат на лекар“, обясни лекарят. По думите на проф. Плочев хората вече са добре информирани и не се забавят с търсенето на медицинска помощ. 

Здраве – Източник: pik.bg

Коментирай

Your email address will not be published.