Радан Кънев: Парламенът се вкара в мафиотските битки за хазарта

0
0

„Струва ми се, че крайният резултат (от промените в Закона за хазарта) ще бъде прехвърляне на лотарийния бизнес в ръцете на Пеевски/Доган“. Това коментира в сряда евродепутатът Радан Кънев (Демократична България, ЕНП) в профила си във фейсбук.

 

 

Според него парламентът се вкарва в мафиотската игра за контрола върху хазарта.

Евродепутатът прогнозира, че прехвърлянето на контрола върху лотарийния бизнес може да се случи чрез концесия или през държавния тотализатор, откъдето „семейният“ бизнес на Пеевски е тръгнал“.

С това Кънев напомня, че майката на Пеевски Ирена Кръстева бе шеф на спортния тотализатор преди да основе медийната си групировка с кредит от КТБ.

Според него Васил Божков ще осъди държавата за стотици милиони и „ще е сключил добра сделка“. „Домусчиев ще запази рекламния бюджет, вече от „държавния“ тотализатор. Българите ще продължим да си даваме парите за талончета, но тези, които не играем хазарт, също ще платим – като данъкоплатци, по исковете“ на Васил Божков, прогнозира Кънев.

{cbrelatedarticle count=“2″ /} 

Той допълва, че от години призовава да се спре с „агресивната и натрапчива реклама на хазарт в най-големите електронни медии“

и допълва, че законът формално я забранява, както забранява и агресивната реклама на цигарите.

Според него проектът не ограничава рекламата на хазарт, „за да не засегне интересите на г-н Домусчиев, най-вероятно“. Втората причина е, че държавата предвижда запазване на приходите от лотарийни игри. „Това означава и запазване на зависимостта и загубите на бедните семейства“, напомня Радан Кънев. „(Проектът) очевидно вкарва законодателя в мафиотска война за контрол върху хазарта, а не цели неговото ограничаване или изкореняване“, допълва той. Според него проектът „създава опасен прецедент на национализация по браншов признак, който в най-добрия случай по ръба на конституцията, а по-скоро в противоречие с нея. „И не на последно място – защото създава предпоставка за мащабни и успешни искове срещу държавата“, пише още в поста си Радан Кънев.

  • общество
  • Радан Кънев
  • хазарт

    Общество – Източник: 24novini.bg

    Коментирай

    Your email address will not be published.