Специалният представител на САЩ за помирение в Афганистан се срещна със Захариева и Каракачанов

0
0
Специалният представител на САЩ за помирение в Афганистан се срещна със Захариева и Каракачанов

Специалният представител на САЩ за помирение в Афганистан Залмай Халилзад беше на посещение в България на 29-30 юли. Той и посланикът на САЩ в България Херо Мустафа проведоха срещи със заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и заместник министър-председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Това съобщиха днес и от Американското посолство у нас.

Посланик Халилзад благодари на България за продължаващия й принос към мисията на НАТО в Афганистан и информира двамата министри за мирния процес в страната.

Посланик Халилзад и заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева обсъдиха голямото значение, което има включването на жените в преговорите в Афганистан, както и запазването и разширяването на правата на жените и децата, за трайния мир в страната.

В изявлението от посолството се казва, че по време на срещата си със заместник министър-председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов посланик Халилзад отбеляза силния ангажимент на България по отношение на Афганистан, съвместно със Съединените щати, в последните повече от 18 години. Посланик Халилзад потвърди, че като съюзници в НАТО ние се придържаме към принципа „Съвместно участие, съвместно приспособяване, съвместно изтегляне“.

България и свят – Източник

Коментирай

Your email address will not be published.