8 казана курбан похапнаха в Белица за Голяма Богородица

0
0

8 казана с курбан за здраве и благоденствие осветиха свещениците Николай Попов от Белица и отец Данаил от Якоруда. Със средства събрани от гражданите и бизнеса в града в лицето на Георги Пенчов и Николай Чожрбаджиев, бяха приготвени 8 големи казана с курбан за здраве и благодат.Празничният курбан тази година бе приготвен от младите жени Мария Христова, Миланка Мадолева , Янка Мраценкова и Катя Мраценкова под ръководството и с участието на ветераните в приготвянето на Богородичния курбан Христо Банков , Спас Кокарешков, Филип Джунджуров , които още от 21.00 ч. на 14 август и през цялата нощ са приготвяли курбана за да може да бъде раздаден в 12.00 ч. на обяд на 15 август.

Повече от век параклисът на „Света Богородица” край Белица събира миряни на Голяма Богородица. И тази година курбана бе приготвени под ръководството на църковното настоятелство при Храм „Св. Великомъченик Георги” с участието на млади хора от Белица, както повелява традицията. Местният свещеник Николай Попов и отец Данаил от Якоруда отслужиха Света литургия и осветиха курбана , който бе раздаден на всички хора намиращи се в . м. Богородица, където от векове е издигнат параклис на Божията Майка.

В традиционната културна програма участие взеха Ансамбълът за народни песни при читалище „Георги Тодоров 1885“ – Белица.

Коментирай

Your email address will not be published.